Уницеф: Заједничка игра помаже и родитељима и деци

У сарадњи са Уницефом, РТС почиње серијал разговора за родитеље. Овога јутра, гост је др Ненад Рудић, дечји психијатар са вишедеценијским искуством у раду са децом и породицама на Институту за ментално здравље и дугогодишњи сарадник Уницефа.

Уницеф је одувек посвећен темама унапређења бриге о развоју деце, превенцији поремећаја у развоју и квалитетнијег утицаја на развој детета.

Гостујући у Јутарњем програму, доктор Ненад Рудић наглашава да је Уницеф ставио тежиште на питање – како себе заштитити као родитеља и одраслу особу како би наставили са оним што наша улога и јесте, а то је да штитимо дете онолико колико је потребно и излажемо реалности онолико колико сматрамо да дете може да издржи.

„Овде је више питање изазова одраслих и родитеља како да, просто речено, сачувају здрав разум јер дете предшколског узраста гледа родитеља и ма колико ми мислили да не разуме, оно осећа и доживљава“, напомиње доктор.

Не постоји универзалан савет који ће бити од користи за све, додаје др Рудић, али ако ми као одрасли знамо шта причамо, можемо да се боримо са неизвесношћу, имамо адекватан одговор на њу, много лакше ћемо доћи до речи којима ћемо детету нешто да објаснимо.

„Треба да кажемо да постоји нешто што је вирус, нешто што је болест и нешто што је брига о себи. Због тога детету можемо рећи да се неке ствари мењају, али да се привремено мењају, али зато у неком другом оквиру који нам се сада даје, неке ствари ћемо радити другачије. У ствари, ово је период када дете може много да помогне родитељу који је одсутан, забринут како да заштити дете, јер је снага дечијег мотива да се игра и да буде ангажовано у игри, таква да може да помогне родитељима да забораве околности у којима се налазимо. Зато је савет родитељима да се играју са децом не зато да би њима организоваи игру, него да помогну себи да играјући се са децом уживају и да јој се препусте“, препоручује гост Јутарњег програма.

У оваквим околностима деца живе активније, на неки начин одрастају убрзаније и одговорније и добро је укључити их и у неке кућне активности као малог помоћника, друга, неког ко је ту поред нас. Онда ће игра наћи своје право место, када буде постојало и нешто што је обавеза.

Родитељи деце са сметњама у развоју и аутизмом морали су у мирним временима да се боре да дођу до нечега што се зове равнотежа, породични живот, подршка детету, тако да у овим ситуацијама можемо више да научимо од њих како се они сналазе и да будемо отворени за питања, дилеме и предлоге, саветује дечји психијатар, др Ненад Рудић са Института за ментално здравље.

На крају гостовања у Јутарњем програму, доктор напомиње да родитељи на сајту Уницеф Србија могу да пронађу савете како да се квалитетно играју са децом и квалитетно осмисле заједничко време у изолацији.

Преузето са РТС-а.

Related Images: