Светски дан особа са аутизмом

Драги родитељи, васпитачи/ мед. сестре васпитачи,
Од 2007. године у Републици Србији, 2. април се обележава као Светски дан особа са аутизмом. У наставку је текст о карактеристикама и специфичностима аутизма.

Аутизам је стање које се јавља током прве три године живота и углавном траје до краја живота. Његов специфичан узрок је још увек непознат. Данас аутизам није ретка појава, са својим специфичним спектром поремећаја обухвата око 0,6% укупне популације. Аутизам се не може излечити, али се правовременом дијагностиком, третманом, посебним методама и приступом детету и укључивањем детета у природно окружење вршњака може доста постићи. Особе са аутизмом имају тешкоће у комуникацији и социјалним односима. Њихово понашање карактерише одсуство заинтересованости за друге, механичко понављање појединих покрета или радњи и неубичајено везивање за неки предмет. Код већине особа постоје неправилности у оквиру четири велика система: нервни, имунолошки, ендокрини и дигестивни систем.

Особе са аутизмом имају исте људске вредности као и сви остали, према томе, имају и иста људска права. Њихове потребе се задовољавају на другачији начин, па припадају веома осетљивој групи људи. Ниједна особа са аутизмом не треба да буде ускраћена у слободном развоју живота. Најважније је бити подршка особама са аутизмом и њиховим породицама.

Плаво је боја Светског дана особа са аутизмом. Потрудите се да и ви данас обучете нешто плаво. 💙💙💙

Прихватите различитост!🙃

Чувајући себе чувате друге! 🦋

Александра Пајевић, психолог

Related Images: