Erasmus+

Предшколској установи „Ђурђевдан“ Крагујевац је у оквиру Ерасмус+ програма, одобрен КА122 – SCH пројекат мобилности под називом „Шетњом до открића“.

Пројекат траје дванаест месеци, а усмерен је на јачање специфичних знања и педагошких вештина кроз едукацију и размену праксе као и учествовање у Европском простору васпитања и образовања кроз мобилност стручног оспособљавања у Европи.

Циљеви пројекта су:

Јачање педагошких вештина, подизање нивоа компетенција односно капацитета за критичко промишљање и имплементирање иновативних елемената и добрих пракси у васпитно – образовни рад установе;

– Развијање свести о јачању еколошких вредности, развијање љубави и односа према породици као и да деца наше Установе буду отворени и активни грађани Европе и света кроз еколошко деловање.

Практичари и стручни сарадници ПУ „Ђурђевдан“  ће своје циљеве остварити кроз једну активност посматрања праксе (job shadowing), у оквиру које ће посетити Предшколску Установу „Олга Бан“ у Пазину, као и  кроз стручно оспособљавање у трајању од седам дана које ће се одвијати у оквиру установе за образовање одраслих „Максима“ из Сплита где ће се оспособљавати за „outdoor“ активности са децом. Учесници мобилности ће стећи основна знања о теорији и методологији образовне педагогије на отвореном и искуственом учењу. Унапредиће вештине за спровођење учења заснованог на искуству ради обогаћивања свакодневне праксе  и повећања мотивације код деце. Научиће како да дизајнирају и спроводе искуствене и активне активности учења на отвореном.

Откриће иновативне начине коришћења игара, драме и техника импровизације за промовисање „учења кроз рад“.

Учесници мобилности ће све научено преносити на остало васпитно – образовно особље у предшколској установи кроз интерно стручно усавршавање (радионице, хоризонталне размене), као и ван Установе представљањем на трибинама и стручним скуповима. Укратко ће представити стечена знања на Васпитно-образовном већу а такође ће објављивати све вести везане за пројекте мобилности на званичној  web i fejsbook страници Установе. Сваки учесник ће попуњавати EUROPASS – мобилно дидактичко средство које служи за личнин запис постигнутих вештина и знања. Учесници мобилности ће такође користити и e-twining платформу како би се повезали са другим европским вртићима и са њима склапали нове  e-twining пројекте.

Осим конкретних компетенција које ће учесници стећи на едукацији, развијаће и своје дигиталне и комуникативне компетенције, посебно комуникацију на страном језику. Такође ће ширити сопствене границе и видике, градити  позитивне односе и везе са колегиницама из свог вртића али и из других земаља.

Erasmus+ пројекти уопштено доприносе развоју професионалних вештина али и унапређују и личне компетенције. Сматрамо да ће ПУ „Ђурђевдан“ Крагујевац, овим пројектом повећати своју интернационализацију, отвореност те јачати капацитете за учествовање у европском простору васпитања и образовања кроз будуће Erasmus+ и друге пројекте.

О ЕРАСМУС + ПРОГРАМУ

Ерасмус + је програм Европске уније који обезбеђује финансирање пројеката мобилности и сарадње у областима општег, високог, стручног  и образовања одраслих као и у областима младих и спорта. Настао је 2014. године  а 2021. је ушао у нови седмогодишњи циклус који ће трајати седам година.

Општи циљ и приоритети Ерасмус + програма 2021. – 2027.

Еразмус + програм настоји да у периоду 2021-2027 омогући учешће још већем броју учесника и ширем спектру организација. С тим у вези, нови програм истиче инкузивност, зелене иницијативе и дигитализацију као кључне и најважније приоритете које подржава кроз низ финансијских механизама, затим јачање грађанских вредности, дијалог, културу. Толеранцију и разумевање друштвеног културног и историјског наслеђа.

Општи циљ Програма је да, кроз целоживотно учење, подржи образовни, професионали и лични развој појединаца у области образовања, обула, омладине и спорта.

Провођење времена у другој земљи са циљем учења, односно усавршавања и рада требало би да постане стандард.

На тај начин  Програм значајно доприноси одрживом расту, квалитетнијим радним местима и социјалној кохезији, подстиче иновације и премошћавање јаза у знању, вештинама и компетенцијама у Европи.

Више о Еразмус + програму можете сазнати на  њиховом званичном сајту https://erasmusplus.rs/.


Предшколска установа “Ђурђевдан“ Крагујевац ОБЈАВЉУЈЕ ИНТЕРНИ КОНКУРС ЗА ИЗБОР УЧЕСНИКА – ЦА МОБИЛНОСТИ у оквиру Ерасмус+ пројекта


У оквиру припремних активности за мобилност појединаца, Предшколска установа „Ђурђевдан“ Крагујевац је путем медија обавестила јавност о почетку реализације пројекта „Шетњом до открића“:

Репортажом из Предшколске установе „Ђурђевдан“ Крагујевац, РТК – 26.09.2023:

https://rtk.co.rs/setnjom-do-otkrica-u-predskolskoj-ustanovi-djurdjevdan/?fbclid=IwAR3R1BzmryW7OiJ9RnM6iCOxQpEHAgi3y2cqMmzMDbHoTZ9otuGt8sg8zac

Гостовањем у емисији „Мозаик“, РТК – 27.09.2023:

https://rtk.co.rs/mozaik-projekat-mobilnosti-setnjom-do-otkrica-u-pu-djurdjevdan

Изјавом за портал „ИнфоКГ“ – 29.09.2023:

https://www.infokg.rs/info/evropski-projekat-setnjom-do-otkrica-u-predskolskoj-ustanovi-djurdjevdan

пружила информације о току, фазама и циљевима пријекта у оквиру ЕРАСМУС + пројекта а финансираним од стране Европске Уније.


Предшколска установа „Ђурђевдан“ Крагујевац је објавила листу изабраних учесника мобилности за Ерасмус+ пројекат “ Шетњом до открића“


Одржане радионице са децом и родитељима у оквиру Ерасмус+ програма и пројекта „Шетњом до открића“ под називом „Моја земља – мој град“

Дана 17.10.2023. одржане су радионице са децом и родитељима у оквиру Ерасмус+ програма и пројекта „Шетњом до открића“ под називом „Моја земља – мој град“.

Учешће су узели деца и родитељи вртића „Чуперак“, „Цицибан“ и „Невен“ а у вртићима „Зека“, „Бубамара“ и „Колибри“ деца су заједно са васпитачима креирала разгледнице на исту тему.

Настали продукти су за децу, родитеље и васпитаче били инспиративни у усвајању нових вештина  и знања о свом граду и својој земљи а исте ће практичари однети деци и колегама у дечији вртић „Олга Бан“ из Пазина, Хрватска.


У склопу Ерасмус+ програма и пројекта „Шетњом до открића“ запослене из наше Установе учествовале су у Job shadowing активностима у Дечијем вртићу „Олга Бан“ из Пазина у периоду од 23.10 2023. до 27.10.2023. године

У склопу Ерасмус+ програма и пројекта „Шетњом до открића“, директорка Сања Јаковљевић, стручна сарадница педагошкиња Бранка Станојевић, васпитачице Јелена Обрадовић, Нина Протић и медицинска сестра васпитачица Оливера Мијаиловић су учествовале у Job shadowing активности у Дечијем вртићу „Олга Бан“ из Пазина у периоду од 23.10 2023. до 27.10.2023. године.

Том приликом практичари су у пратњи стручних сарадника и васпитача имали прилику да се упознају са радом пет вртића. Поред матичног вртића у Пазину  практичари су обишли и  вртиће у Тињану, Граћишту, Каројби и Мотовуну.  

У вртићима практичари су имали прилику да учествују у непосредном раду са децом и колегама кроз активности драме, музике, креативних радионица, организованих вођених шетњи. Са колегама из Пазина разменили смо различите идеје о рециклажи, оплемењивању  зелених површина као и пројектима старих игара – завичајност у циљу развоја еколошке свести деце и родитеља ради подстицања васпитања одрживог развоја.


У оквиру прве активности мобилности, пет васпитача из Предшколске установе „Ђурђевдан“ Крагујевац боравило је у Хрватској у Предшколској установи „Олга Бан“ у Пазину пет дана. Директорка Предшколске установе „Ђурђевдан“ Крагујевац је за портал ИнфоКГ дала изјаву и представила искуства практичара са ове активности.

https://www.infokg.rs/info/setnjom-do-otkrica-razmena-iskustava-vaspitaca-kragujevackog-djurdjevdana-i-hrva5904188419ed8f7b07f4.html


У оквиру представљања пројектних активности у оквиру Ерасмус + програма и пројекта „Шетњом до открића“, директорка Предшколске установе „Ђурђевдан“ Крагујевац Сања Јаковљевић гостовала je у јутарњем програму РТС-а и том приликом поделила искуства практичара са јавношћу.

(Видео је преузет са телевизије „РТС“. Аудио и видео материјал, као и њихови делови су власништво Радио Телевизије Србије.)


Предшколска установа „Ђурђевдан“ Крагујевац једна је од пет Установа у Србији која је део Еразмус+ програма и једина у којој је у оквиру општег образовања, одобрен пројекат мобилности на тему екологије.


У вртићу „Цицибан“ 08.02.2024. реализована је хоризонтална размена о искуствима практичара при мобилности и посети колегама у предшколској установи „Олга Бан“ из Пазина, у оквиру Ерасмус+ програма и пројекта „Шетњом до открића“.

Практичари су имали прилику да виде инспиративне примере праксе, да развију дискусију на тему одрживог развоја деце предшколског узраста, рефлексију и саморефлексију.

Осим практичара из ПУ „Ђурђевдан“ у хоризонталној размени су учествовале колегинице из ПУ „Нада Наумовић“, ПУ „Цветић“ Кнић, ПУ „Наша младост“ Лапово као и колегинице из приватне предшколске установе „Бели Анђео“ из Крагујевца.


Предшколска установа “Ђурђевдан“ Крагујевац ОБЈАВЉУЈЕ ИНТЕРНИ КОНКУРС ЗА ИЗБОР УЧЕСНИКА – ЦА МОБИЛНОСТИ у оквиру Ерасмус+ пројекта

ПРЕДШКОЛСКА УСТАНОВА „ЂУРЂЕВДАН“ КРАГУЈЕВАЦ ОБЈАВЉУЈЕ ИНТЕРНИ КОНКУРС ЗА ИЗБОР УЧЕСНИКА – ЦА ЗА ДРУГУ МОБИЛНОСТ у оквиру Ерасмус+ пројекта „А journey to discovery“ – „Шетња до открића“ RS01 – КА122 – SCH – 000134817.


Предшколска установа „Ђурђевдан“ Крагујевац је објавила листу изабраних учесника за мобилност у Еразмус+ програму и пројекту „Шетњом до открића“.


Директорка ПУ „Ђурђевдан“ Крагујевац Сања Јаковљевић гостовала је у емисији „Мозаик“ на РТК Крагујевац и том приликом представила досадашње активности и акције практичара у раду са децом и породицама кроз пројекат „Шетњом до открића“ – Еразмус+ програма. Такође најавила је и даље ширење кроз хоризонталну размену односно приказ примера добре праксе и постигнућа у овом пројекту.

(Видео је подељен са официјалног youtube канала Радио Телевизије Крагујевац. Аудио и видео материјал, као и њихови делови уколико није другачије назначено, су власништво ПД Радио телевизије Крагујевац доо.)


У вртићу „Бубамара“ 28.03.2024. реализована је хоризонтална размена под називом „Васпитање и образовање за одрживи развој – примери добре праксе“. Циљ хоризонталне размене је представљање стечених знања и искуства у оквиру Еразмус + пројекта и унапређење компетенција учесника кроз примере добре праксе, сопствених искустава и активног учешћа у дискусији.

Осим практичара из ПУ „Ђурђевдан“ Крагујевац у хоризонталној размени су учествовале колегинице из ПУ „Нада Наумовић“ Крагујевац, ПУ „Наша Радост“ Лапово, ПУ „Рада Миљковић“ Деспотовац, ПУ „Дечија радост“ Ћуприја, приватне предшколке установе „Добрица“ из Крагујевца као и представнице из основне школе.


У склопу ЕРАЗМУС+ програма и пројекта „Шетњом до открића“ пет практичарки наше Установе учествовало је у „OUTDOOR EDUCATION“ тренингу и обуци у установи за образовање одраслих Максима из Сплита у периоду од 13.04.2024. до 19.04.2024. године. Том приликом практичарке су стекле основна знања о теорији и методологији образовне методологије на отвореном и искуственом учењу. Оваквом мобилношћу унапређене су вештине за спровођење учења заснованог на искуству свакодневне праксе и повећање мотивације код деце. Поред наших практичарки учествовало је и 160 практичара из 19 земаља Европе. 


У вртићу „Чуперак“ 16.05.2024. одржана је хоризонтална размена под називом „Васпитање и образовање за одрживи развој – outdoor education“ на којој су практичарке, учеснице друге мобилности у оквиру пројекра „Шетњом до открића“ пренеле знања и искуства и приближиле концепт outdoor education. Хоризонтална размена је осмишљена кроз низ интерактивних задатака на којој су практичари имали прилику да саморефлексијом, заједничком рефлексијом дођу до различитих примера које могу користити у свом раду. Поред практичара из наше Установе учешће у реализацији ове хоризонталне размене узеле су и друге предшколске установе на нивоу Града.


Чланица пројектног тима за реализацију Еразмус+ пројекта „Шетњом до открића“ гостовала је у емисији “Мозаик” на РТК Крагујевац и представила искуства практичара друге мобилности, односно боравак на обуци и тренингу у центру за образовање одраслих „Максима“ у Сплиту. Такође најавила је даље акције и активности унутар Установе као и сарадњу са другим институцијама Града. 

(Видео је преузет са официјалног youtube канала Радио Телевизије Крагујевац. Аудио и видео материјал, као и њихови делови уколико није другачије назначено, су власништво ПД Радио телевизије Крагујевац доо.)


У оквиру Еразмус+ програма и пројекта „Шетњом до открића“ практичари вртића „Бубамара“, “Колибри“, „Цицибан“ и „Чуперак“ су са децом и родитељима реализовали низ едукативнх и креативних радионица, а у циљу неговања концепта одрживог развоја на раном узрасту, у периоду од марта до маја месеца.


У петак 24.05.2024. у вртићу „Зека“ у оквиру пројекта „Шетњом до открића“ одржан је округли сто под називом „Мале вртићке акције у функцији развоја еколошке свести деце“. Поред практичарки и стручне службе ПУ „Ђурђевдан“ Крагујевац састанку су присуствовали и представници Савета родитеља као и Марија Симић Савић испред удружења „Екомар“. 

Циљ овог округлог стола је подршка и неговање еколошког бонтона код деце. Овом приликом су дефинисане заједничке активности које ће се спроводити у наредном периоду.


Васпитачи вртића „Невен“ су у раду са децом применили методе рада учења на отвореном у оквиру реализације пројекта „Шетњом до открића“.


У ресторану „Башта“ 29.05.2024. одржана је завршна конференција пројекта „Шетњом до открића“ који је Предшколска установа „Ђурђевдан“ Крагујевац реализовала у оквиру ЕРАЗМУС+ програма Европске уније. Пројекат је васпитачима пружио прилику да кроз активности са колегама из Европске уније развију и унапреде знања о одрживом развоју и примере добре праксе примене у раду са децом.

https://kragujevac.ls.gov.rs/vest/70248/ucenje-o-vaznosti-odrzivog-razvoja-od-najranijeg-uzrasta.php?fbclid=PAZXh0bgNhZW0CMTEAAaZ_Bw_pB4PbyMWuiuFmYh04zmcWFDTe9VItNnPnLn_dtaJPx5Afqr4UIcE_aem_Abi6EYcwf0E531gfFsI4NXRRqdwK-IaGGjabz-FBzoQ6ThU222qZk-9F6qnPklnxQgp_hJhbyqjPKEKgo_3lZfGU


Учешће на завршној конференцији Еразмус + „Шетњом до открића“ узела је и партнерска установа „Олга Бан“ из Пазина на којој је директорка ове установе Дорис Велан пренела утиске о нашој међусобној сарадњи.


У ресторану „Башта“ 29.05.2024. одржана је завршна конференција Еразмус+ пројекта „Шетњом до открића“.

(Линк је подељен са официјалног youtube канала Радио Телевизије Крагујевац. Аудио и видео материјал, као и њихови делови уколико није другачије назначено, су власништво ПД Радио телевизије Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.)


Реализација Еразмус+ пројекта „Шетњом до открића“ акције и активности деце, васпитача, родитеља и локалне заједнице забележиле су и „Крагујевачке новине“.


Као један од резултата Еразмус пројекта „Шетњом до открића“ настала је електронска збирка примера праксе у ПУ „Ђурђевдан“ која може бити инспиративна практичарима у раду са децом. 

https://www.canva.com/design/DAGFSq4nQSI/dAzYa4XSyOvKvWCLFjO3iA/view?utm_content=DAGFSq4nQSI&utm_campaign=designshare&utm_medium=link&utm_source=editor&fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0lserJsW1G_bXdPPn3yAtOArx7cjHvoaFtZJEs5x6R4Ar8XMlJw_uQb78_aem_AY0QFJePy8-VD2wNWeon99m6q-CuQlK21zSChukaYLMG2lIjkN0aF4SNtN0qlAPYGuYFmUkovterd3BB8glMHnpw#2

Related Images: