Erasmus+

Предшколској установи „Ђурђевдан“ Крагујевац је у оквиру Ерасмус+ програма, одобрен КА122 – SCH пројекат мобилности под називом „Шетњом до открића“.

Пројекат траје дванаест месеци, а усмерен је на јачање специфичних знања и педагошких вештина кроз едукацију и размену праксе као и учествовање у Европском простору васпитања и образовања кроз мобилност стручног оспособљавања у Европи.

Циљеви пројекта су:

Јачање педагошких вештина, подизање нивоа компетенција односно капацитета за критичко промишљање и имплементирање иновативних елемената и добрих пракси у васпитно – образовни рад установе;

– Развијање свести о јачању еколошких вредности, развијање љубави и односа према породици као и да деца наше Установе буду отворени и активни грађани Европе и света кроз еколошко деловање.

Практичари и стручни сарадници ПУ „Ђурђевдан“  ће своје циљеве остварити кроз једну активност посматрања праксе (job shadowing), у оквиру које ће посетити Предшколску Установу „Олга Бан“ у Пазину, као и  кроз стручно оспособљавање у трајању од седам дана које ће се одвијати у оквиру установе за образовање одраслих „Максима“ из Сплита где ће се оспособљавати за „outdoor“ активности са децом. Учесници мобилности ће стећи основна знања о теорији и методологији образовне педагогије на отвореном и искуственом учењу. Унапредиће вештине за спровођење учења заснованог на искуству ради обогаћивања свакодневне праксе  и повећања мотивације код деце. Научиће како да дизајнирају и спроводе искуствене и активне активности учења на отвореном.

Откриће иновативне начине коришћења игара, драме и техника импровизације за промовисање „учења кроз рад“.

Учесници мобилности ће све научено преносити на остало васпитно – образовно особље у предшколској установи кроз интерно стручно усавршавање (радионице, хоризонталне размене), као и ван Установе представљањем на трибинама и стручним скуповима. Укратко ће представити стечена знања на Васпитно-образовном већу а такође ће објављивати све вести везане за пројекте мобилности на званичној  web i fejsbook страници Установе. Сваки учесник ће попуњавати EUROPASS – мобилно дидактичко средство које служи за личнин запис постигнутих вештина и знања. Учесници мобилности ће такође користити и e-twining платформу како би се повезали са другим европским вртићима и са њима склапали нове  e-twining пројекте.

Осим конкретних компетенција које ће учесници стећи на едукацији, развијаће и своје дигиталне и комуникативне компетенције, посебно комуникацију на страном језику. Такође ће ширити сопствене границе и видике, градити  позитивне односе и везе са колегиницама из свог вртића али и из других земаља.

Erasmus+ пројекти уопштено доприносе развоју професионалних вештина али и унапређују и личне компетенције. Сматрамо да ће ПУ „Ђурђевдан“ Крагујевац, овим пројектом повећати своју интернационализацију, отвореност те јачати капацитете за учествовање у европском простору васпитања и образовања кроз будуће Erasmus+ и друге пројекте.

О ЕРАСМУС + ПРОГРАМУ

Ерасмус + је програм Европске уније који обезбеђује финансирање пројеката мобилности и сарадње у областима општег, високог, стручног  и образовања одраслих као и у областима младих и спорта. Настао је 2014. године  а 2021. је ушао у нови седмогодишњи циклус који ће трајати седам година.

Општи циљ и приоритети Ерасмус + програма 2021. – 2027.

Еразмус + програм настоји да у периоду 2021-2027 омогући учешће још већем броју учесника и ширем спектру организација. С тим у вези, нови програм истиче инкузивност, зелене иницијативе и дигитализацију као кључне и најважније приоритете које подржава кроз низ финансијских механизама, затим јачање грађанских вредности, дијалог, културу. Толеранцију и разумевање друштвеног културног и историјског наслеђа.

Општи циљ Програма је да, кроз целоживотно учење, подржи образовни, професионали и лични развој појединаца у области образовања, обула, омладине и спорта.

Провођење времена у другој земљи са циљем учења, односно усавршавања и рада требало би да постане стандард.

На тај начин  Програм значајно доприноси одрживом расту, квалитетнијим радним местима и социјалној кохезији, подстиче иновације и премошћавање јаза у знању, вештинама и компетенцијама у Европи.

Више о Еразмус + програму можете сазнати на  њиховом званичном сајту https://erasmusplus.rs/.


Предшколска установа “Ђурђевдан“ Крагујевац ОБЈАВЉУЈЕ ИНТЕРНИ КОНКУРС ЗА ИЗБОР УЧЕСНИКА – ЦА МОБИЛНОСТИ у оквиру Ерасмус+ пројекта


У оквиру припремних активности за мобилност појединаца, Предшколска установа „Ђурђевдан“ Крагујевац је путем медија обавестила јавност о почетку реализације пројекта „Шетњом до открића“:

Репортажом из Предшколске установе „Ђурђевдан“ Крагујевац, РТК – 26.09.2023:

https://rtk.co.rs/setnjom-do-otkrica-u-predskolskoj-ustanovi-djurdjevdan/?fbclid=IwAR3R1BzmryW7OiJ9RnM6iCOxQpEHAgi3y2cqMmzMDbHoTZ9otuGt8sg8zac

Гостовањем у емисији „Мозаик“, РТК – 27.09.2023:

https://rtk.co.rs/mozaik-projekat-mobilnosti-setnjom-do-otkrica-u-pu-djurdjevdan/

Изјавом за портал „ИнфоКГ“ – 29.09.2023:

https://www.infokg.rs/info/evropski-projekat-setnjom-do-otkrica-u-predskolskoj-ustanovi-djurdjevdan

пружила информације о току, фазама и циљевима пријекта у оквиру ЕРАСМУС + пројекта а финансираним од стране Европске Уније.


Предшколска установа „Ђурђевдан“ Крагујевац је објавила листу изабраних учесника мобилности за Ерасмус+ пројекат “ Шетњом до открића“


Одржане радионице са децом и родитељима у оквиру Ерасмус+ програма и пројекта „Шетњом до открића“ под називом „Моја земља – мој град“

Дана 17.10.2023. одржане су радионице са децом и родитељима у оквиру Ерасмус+ програма и пројекта „Шетњом до открића“ под називом „Моја земља – мој град“.

Учешће су узели деца и родитељи вртића „Чуперак“, „Цицибан“ и „Невен“ а у вртићима „Зека“, „Бубамара“ и „Колибри“ деца су заједно са васпитачима креирала разгледнице на исту тему.

Настали продукти су за децу, родитеље и васпитаче били инспиративни у усвајању нових вештина  и знања о свом граду и својој земљи а исте ће практичари однети деци и колегама у дечији вртић „Олга Бан“ из Пазина, Хрватска.


У склопу Ерасмус+ програма и пројекта „Шетњом до открића“ запослене из наше Установе учествовале су у Job shadowing активностима у Дечијем вртићу „Олга Бан“ из Пазина у периоду од 23.10 2023. до 27.10.2023. године

У склопу Ерасмус+ програма и пројекта „Шетњом до открића“, директорка Сања Јаковљевић, стручна сарадница педагошкиња Бранка Станојевић, васпитачице Јелена Обрадовић, Нина Протић и медицинска сестра васпитачица Оливера Мијаиловић су учествовале у Job shadowing активности у Дечијем вртићу „Олга Бан“ из Пазина у периоду од 23.10 2023. до 27.10.2023. године.

Том приликом практичари су у пратњи стручних сарадника и васпитача имали прилику да се упознају са радом пет вртића. Поред матичног вртића у Пазину  практичари су обишли и  вртиће у Тињану, Граћишту, Каројби и Мотовуну.  

У вртићима практичари су имали прилику да учествују у непосредном раду са децом и колегама кроз активности драме, музике, креативних радионица, организованих вођених шетњи. Са колегама из Пазина разменили смо различите идеје о рециклажи, оплемењивању  зелених површина као и пројектима старих игара – завичајност у циљу развоја еколошке свести деце и родитеља ради подстицања васпитања одрживог развоја.


У оквиру прве активности мобилности, пет васпитача из Предшколске установе „Ђурђевдан“ Крагујевац боравило је у Хрватској у Предшколској установи „Олга Бан“ у Пазину пет дана. Директорка Предшколске установе „Ђурђевдан“ Крагујевац је за портал ИнфоКГ дала изјаву и представила искуства практичара са ове активности.

https://www.infokg.rs/info/setnjom-do-otkrica-razmena-iskustava-vaspitaca-kragujevackog-djurdjevdana-i-hrva5904188419ed8f7b07f4.html


У оквиру представљања пројектних активности у оквиру Ерасмус + програма и пројекта „Шетњом до открића“, директорка Предшколске установе „Ђурђевдан“ Крагујевац Сања Јаковљевић гостовала je у јутарњем програму РТС-а и том приликом поделила искуства практичара са јавношћу.

(Видео је преузет са телевизије „РТС“. Аудио и видео материјал, као и њихови делови су власништво Радио Телевизије Србије.)


Предшколска установа „Ђурђевдан“ Крагујевац једна је од пет Установа у Србији која је део Еразмус+ програма и једина у којој је у оквиру општег образовања, одобрен пројекат мобилности на тему екологије.


У вртићу „Цицибан“ 08.02.2024. реализована је хоризонтална размена о искуствима практичара при мобилности и посети колегама у предшколској установи „Олга Бан“ из Пазина, у оквиру Ерасмус+ програма и пројекта „Шетњом до открића“.

Практичари су имали прилику да виде инспиративне примере праксе, да развију дискусију на тему одрживог развоја деце предшколског узраста, рефлексију и саморефлексију.

Осим практичара из ПУ „Ђурђевдан“ у хоризонталној размени су учествовале колегинице из ПУ „Нада Наумовић“, ПУ „Цветић“ Кнић, ПУ „Наша младост“ Лапово као и колегинице из приватне предшколске установе „Бели Анђео“ из Крагујевца.

Related Images: