План обележавања „Дечје недеље“ у ПУ „Ђурђевдан“ – 2021/2022. године

План обележавања „Дечје недеље“ у ПУ „Ђурђевдан“ – 2021/2022. године

„Дете је дете да га волите и разумете“ – 04.10.2021. – 10.10.2021. године

У складу са епидемиолош ситуацијом ове године обележићемо Дечју недељу у оквиру наших вртића са децом свих васпитних група, без присуства родитеља и сарадника из локалне заједнице. Активности ће се одвијати у оквиру васпитних група, а сарадња са родитељима и локалном заједницом путем Фејcбук странице и официјалног сајта наше установе.

ПУ „Ђурђевдан“ од септембра месеца примењује Нове основе програма симболично назване „Године узлета“ и у складу са тим пратићемо дечја интересовања, односе и радити на развоју дечјих компетенција. На нивоу установе као „провокација“ за отварање мини пројеката погледаћемо филм „Дечја права“. Погледаће га све васпитне групе, а деца узраста у години пред полазак у школу ће бити носиоци активности и промотери „Дечјих права“. Садржај филма је у складу са свакодневним ситуацијама које се дешавају у  животу деце и  окружењу вршњака и одраслих. Акценат је стављен на :

  • Право на игру
  • Право да ме нико не туче
  • Право да ме нико не вређа
  • Право на породицу
  • Право на своје мишљење
  • Право на бригу о околини
  • Право на образовање  

Након реализације пројекта „Чуј ме одрасли свете, и ја имам своја права, иако сам дете“ сви садржаји биће постављени на сајт установе и Фејсбук страницу.

Циљ програма предшколског васпитања и образовања јесте подршка добробити детета. Упознајући децу на овакав начин са својим правима постављамо концепт добробити деце. Деца повезују свакодневне животне ситуације и уз помоћ одраслих се упознају са својим правима, али и одговорностима.

Дечја права су израз признања Међународне заједнице о постојању посебних потреба деце. „Године узлета“ – Нове основе програма предшколског васпитања и образовања усмерене су на целоживотно учење.

Улога нас одраслих је да децу упознамо са својим правима и обавезама, креирамо инспиративну средину која ће им у томе помоћи.

„Улога свих нас је искрен осмех наших малишана“ и то ће бити наш циљ током трајања Дечје недеље.

Координатор тима „Кључић“ ПУ „Ђурђевдан“

Дечја права

Related Images: